Kır Zincirlerini

Doğu Anadolu Tatili Gezi Rehberi

Doğu Anadolu Tatili Gezi Rehberi


Doğu Anadolu Tatili Gezi Rehberi

Doğu Anadolu bölgesi ülkemizin en güzide ve en çok merak edilen bölgeleri arasında bulunuyor. Muhteşem bir Doğu Anadolu tatili kişilerin her zaman tatil rotaları arasında yer alır. Doğu Anadolu’nun tarihi, kültürü ve turistlik mekanları tatilcileri cezbediyor. Doğu Anadolu tatili kapsamında mutlaka gezip görmeniz gereken birçok yapıt bulunuyor. İşte o şehirlerin listesi

1. Bitlis Gezi Rehberi 

1. Bitlis Gezi Rehberi

Bitlis, Doğu Anadolu bölgesinde gezilecek yerler listemizde ilk sırada yer alıyor. Bitlis'teki tarihi camilerle başlayalım, şehrin birçok yerinde farklı zamanlarda camiler yapılmıştır. Bu camilerin çoğunun Selçuklu döneminde yapıldığı bilinmektedir. Mutlaka görmeniz gereken camiler;

  • Ulu Camii,
  • Kureyşi Camii,
  • Şerefiye Külliyesi,
  • Gökmeydan Camii vb.

Hepsini gezmeye vaktiniz olmasa da birkaç tanesini ziyaret etmenizi öneririz. Bitlis, tarihi caminin yanı sıra dünyanın en büyük ikinci kraterine de sahiptir. Çünkü Nemrut Gölü aynı zamanda Türkiye'nin en büyük krater gölüdür. Nemrut Gölünde M.Ö. Nemrut yanardağının patlamasıyla oluşan bu gölde beş farklı göl bulunurken diğer yandan hilal şeklini almıştır.

Bir diğer gitmeniz gereken yer ise Ahlat bölgesidir. Öte yandan buradaki meydan mezarlığını görmeden ayrılmayın. Ayrıca bu mezarlık Malazgirt Savaşı'nda şehit olanlar için yapılmıştır. Aynı zamanda mezar taşlarına farklı desenler ve irili ufaklı mezar taşları işlenmiştir ki bu oldukça ilgi çekicidir.

2. Van Gezi Rehberi 

2. Van Gezi Rehberi

Doğu Anadolu gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken şehirlerden birisi de Van’dır. Doğu Anadolu'nun en güzel şehri olduğunu söylemek abartı olmaz. Van’a gitmeye karar verdiyseniz ya da bir gün yolunuz düşerse Akdamar Adası'nı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Van Gölü'nde bulunan Akdamar Adası, bir zamanlar eski bir Ermeni beyliği tarafından yönetildiği anlaşılıyor.

Adadaki Akdamar Kilisesi uzun süredir yerleşim yeri olarak kullanılıyor ve görmeniz gereken yapılardan biridir. Ayrıca Akdamar Kilisesi, taş oymacılığının önemli örneklerinden biridir. Akdamar kilisesi 900'lü yıllarda Kral Gagik tarafından yapılmıştır. Bunun dışında Edremit Plajı, Van Urartu Müzesi, Van Kalesi ve Van Peri Bacası görülmesi gereken yerlerdir.

3. Ağrı Gezi Rehberi 

3. Ağrı Gezi Rehberi

Doğu Anadolu için bir gezi rehberi hazırlıyorsanız Ağrı mutlaka eklemeniz gereken bir şehirdir. Çünkü şehir, kaplıcaları ve Ağrı Dağı ile ünlüdür. Diyadin kasabası bir kaplıca alanı olarak kabul edilir. Ayrıca bölgede toplam 4 adet kaplıca bulunmaktadır. Kaplıcaların yanı sıra burası doğal güzelliği ile dikkat çekiyor. Hepimizin bildiği gibi Ağrı Dağı Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Ancak adı Ağrı Dağı olarak anılsa da dağın %65'i İğdale'dedir. Ağrı Dağı'nın zirvesi 4 mevsim sürekli buzullarla kaplıdır ve volkanik bir dağ silsilesidir. Mutlaka görmeniz gereken bir diğer yapı ise İshak Paşa Sarayı’dır.

4. Bingöl Gezi Rehberi 

4. Bingöl Gezi Rehberi

Doğu Anadolu bölgesinin doğal güzellikleri içerisinde oldukça önemli bir konuma sahip olan Bingöl'ü Doğu Anadolu bölgesindeki gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederiz. Bingöl'ün Buban bacaları, anlatılmamış doğal güzelliklerin bir örneğidir. Çünkü bu bacalar rüzgâr ve yağmur nedeniyle oluşur. Öte yandan pişman olmayacağınız bir diğer yer ise yüzen ada bölgesidir. Buraya gitmeyi düşünürseniz, eşsiz güzellikte ve eşi benzeri olmayan bir doğa olayı göreceksiniz.

Bingöl'e giderseniz Çır şelalesi Sülbüs dağı ve Kanireş barajını görmelisiniz. Bunun yanı sıra gün doğumuna yakın olan Kale Dağı'na da gitmelisiniz. Güneşin doğuşunu burada izlemeniz gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu manzara sizi mutlaka güzel hayallere ve huzura götürecektir.

5. Kars Gezi Rehberi 

5. Kars Gezi Rehberi

Rotamızı Doğu Anadolu bölgesinin turizm destinasyonu Kars'a çevirelim, Doğu Anadolu bölgesi antik kentler açısından oldukça zengin bir bölgedir. Kars'ta görmeniz gereken ilk yer Ani Harabeleridir. Kars'ın merkez semtinde bulunan bu yer, 10. ve 11. yüzyıllarda Ermeni hanedanının başkenti olarak biliniyordu. Daha sonraki dönemlerde de kullanılmıştır. Ayrıca Ani ören yeri İslam mimarisini de barındırmaktadır.

Kars'a kışın da gitmenizi öneririz. O güzel masal anlarına kendi gözlerinizle tanık olacak kadar şanslı olacaksınız. Öte yandan Çıldır Gölü, Kars'ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Ancak göl kışın tamamen buzla kaplıdır ve insanlar üzerinde kızak atları üzerinde yürürler. Kars Kalesi ve Sarıkamış Kayak Merkezi de mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir. Kars'a gittiğinizde yörenin yöresel yemekleri olan hangel ve piti kebabını tatmadan gitmeyin diyoruz.

6. Muş Gezi Rehberi 

6. Muş Gezi Rehberi

Muş için önerebileceğimiz ilk yer, Doğu Anadolu bölgesindeki gezilecek yerler listemizden Muş Ovası’dır. Bu ova, Türkiye'nin en büyük ovalarından biri olarak bilinmektedir. Mayıs ayında Muş'a gitmeyi seviyorsanız, ovalarda açan gelinciklerin eşsiz güzelliğini izleyebilirsiniz.

Görülmeye değer bir diğer yer ise Haçlı Gölüdür. Gölün etrafı volkanik kayalarla çevrilidir ve suyu tatlıdır. Kışın donan bu göl, eşsiz manzarasıyla görenleri kendine çekiyor. Gölde alabalık gibi balık türleri de bulunmaktadır. Hamurpet Gölü, Kaz Gölü, Malazgirt Ovası ve Murat Vadisi'ni gezmenizi tavsiye ediyoruz. Muş'un meşhur yemeği; İçli köfte, Muş böreği ve Muş köftesi yemeden buradan ayrılmamanızı öneririz.

7. Erzurum Gezi Rehberi 

7. Erzurum Gezi Rehberi

Erzurum'da Doğu Anadolu bölgesindeki gezilecek yerler listemizde ilk sırada İkiz Minareli Medrese yer alıyor. Bu İslam okulu, Anadolu Selçukluları döneminde I. Alaeddin Keykubat'ın kızı tarafından 1253 yılında yaptırılmıştır. Bu eşsiz tarihi yapı aynı zamanda Anadolu'nun en büyük başyapıtlarından biri olarak kabul edilmektedir. Çifte Minareli Medrese, Erzurum Ulu Camii, Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi ile aynı bölgede yer almaktadır.

Erzurum'un tarihi hazineleri olarak kabul edilen bir diğer yer ise üç kümbettir. 12. yüzyılda inşa edildiğine inanılan bu yapıt, bir türbe örneğidir. Tavsiye ettiğimiz bir diğer mekân ise Rüstem Paşa Kervansarayıdır. 1561 yılında Sultan Süleyman'ın Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Öte yandan tarihi yapılar, Osmanlı mimarisinin özelliklerini tam anlamıyla bünyesinde barındırmaktadır. Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, Lala Mustafa Paşa Camii, Çoban Dede Köprüsü ve Narman Beş Gölleri önerilerimiz arasındadır.

1 018 Okunma
0 Yorum
Son

Okunamayan kodu yenilemek için resmin üstüne tıklayınız
Henüz yorum yok
Gezmeliyim.com
Kır zincilerini, hayat kısa gezemiyorsan ya da gezmeden önce mutlaka gezmeliyim.com ile gezi hikayeleri, gezilecek yerleri ve gitmek istediğin yer hakkında bilgi sahibi ol.

Kategoriler