Kır Zincirlerini

Ürgüp Gezi Rehberi

 

Ürgüp Gezi Rehberi


Ürgüp tatilinizde ilk olarak hangi tarihi yapıları veya doğal alanları ziyaret edeceğinize henüz karar veremediyseniz, sizler için hazırladığımız Ürgüp gezi rehberi aklınızdaki sorulara yanıt oluyor. Peri Bacaları ile ziyaretçilerini büyüleyen Ürgüp’te ziyaret edebileceğiniz pek çok tarihi mekan, vadi, şapel ve yeraltı şehri hakkında bilgileri sizlere sunuyoruz.


 

Pancarlık Vadisi

Mustafapaşa-Ürgüp yolu arasında yer alan Pancarlık vadisi, farklı bitki türlerine ev sahipliği yapan, dikkat çekici yürüyüş rotalarına sahiptir. Ortahisar Kasabası’na 4 km uzaklıkta olan Pancarlık Vadisi, tarihi kalıntıları görmek isteyenler için ideal bir alandır. ATV ile safari turu yapmak, birden fazla tarihi manastırı ve kiliseyi ziyaret etmek isteyenler yolculularını Pancarlık Vadisine çevirebilirler. Bölgede ziyaret edilebilecek en dikkat çekici yapılar ise Kepez, Pancarlık, Sarıca, Ala kiliseleri olarak bilinir.

Ürgüp gezi rehberi rotalarından biri olan Pancarlık Vadisinde sizi karşılayan Pancarlık Kilisesi, 11. Yüzyılda inşa edilmiş bir yapıdır. İçerisinde yer alan duvar yazıları ve resimleri turistlerin ilgisini çeken detaylardır. Bizans mimarisini yansıtan Sarıca Kilisesi ise renginden dolayı bu adı almış, fantastik görüntüsüyle ilgi çeken bir kilisedir.


 

Mazı Yeraltı Şehri

Bizans ve erken Roma dönemine ait taş mezarların, koridor ve kiliselerin yer aldığı Mazı Yeraltı Şehri, kendini fantastik bir sahne içerisinde bulmak isteyen tatil tutkunlarına göz kırpar. Ürgüp’ün 18 km güneyinde konumlanan Mazı Yeraltı Şehri, dört farklı giriş bölümüne sahiptir. Şehrin girişinde, Bizans ve erken Roma döneminde hayvanların yaşamı için ayrılmış olan alanları görmek mümkündür.

Ahırlara ek olarak koridorlara sahip olan Mazı Yeraltı şehri, koridor bağlantıları ile ibadet alanlarına bağlanmıştır. Koridorlardan sonra apsisi dik olarak tasarlanan tarihi bir kiliseye ulaşılır. Bu kiliseden yeraltı şehrinin diğer bölümlerine ulaşımı sağlanan gizli bir baca mimarisi olduğu göze çarpar. Siz de tatil rotanızda heyecanlı bir keşfe çıkmak istiyorsanız, Ürgüp gezinizde Mazı Yeraltı Şehri’ne uğrayabilirsiniz.


 

Ortahisar

En büyük peri bacalarından birini görmek amacıyla ziyaret edilen Ortahisar, Ortahisar Kalesi ile görsel bir şölen sunar. 11. yüzyıldan beri üzerinde yerleşimin var olduğu Ortahisar, pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış bir alandır. MÖ. 1500’lerde Etiler ardından Frigyalılar, Likyalılar, Persler, Ortahisar’da yaşamlarını sürdürmüşlerdir.

1071 Malazgirt Zaferi ardından Türk egemenliğine giren Ortahisar, Roma ve Bizans uygarlıklarına ev sahipliği yapan yaşam alanlarındandır. Ortahisar, kaya oymaları, taş yapıları, peri bacalarını ve tarihi evleri bir arada görebileceğiniz, muhteşem bir mekan olarak sizi karşılar.


 

Mustafapaşa

Mustafapaşa, taş işçiliğinin ön planda olduğu mimari yapısı, tarihi kilise ve şapelleriyle beğeni toplayan bir kasabadır. Eski çağlardaki ismi Sinasos olan Mustafapaşa, müze kent olarak adlandırılmaktadır. Selçuklulara ait mimariye ev sahipliği yapan kasaba aynı zamanda Hristiyan kültürünü yansıtan tarihi yapılarıyla dikkat çeker.

Mustafapaşa kasabasına uğrayanlar, Aziz Stefanos, Konstantin ve George Kiliseleri, Aziz Basil Şapeli, ve kaya oymaları gibi pek çok alanı görebilirler. Ayrıca 1601 senesinden kalma Merkez Cami ziyaret edilmesi gereken bir başka mimari yapıdır. Kasabaya yapılan ziyarette sadece tarihi mimari yapılar değil doğa tutkunlarının ilgisini çeken Gömede Vadisi de gezilebilir. Kapadokya alanındaki en karakteristik ve önemli anıt örneklerinden olan Mehmet Şakir Paşa Medresesi de Mustafapaşa kasabasında bulunmaktadır.


 

Üzengi Vadisi (Gomeda)

Ürgüp’ün el değmemiş alanları arasında öne çıkan Gomeda, doğa tutkunlarına hitap eden rotalardan biridir. Gomeda, Ortahisar-Ürgüp arasında konumlanan doğal alandır. Vadiye giriş yapıldığında ilk olarak kayalara oyulan Alakara Kilisesi ile karşılaşılır. 200 metrelik bir yürüyüş ardından tarihi mimariyi incelemeyi sevenlerin gözünden kaçmayacak Aziz Basilios Kilisesi ziyaret edilebilir. Aziz Basilios, ikonaklast dönemden kalma freskleri ile ne kadar nadir bir mimari yapı olduğunu gözler önüne serer.

Vadi boyunca yapılan gezide, ayakkabılarınızı bir yana bırakarak akan suyun içerisinde yürüyebilirsiniz. Özellikle bahar aylarında suyun en taşkın olduğu dönemlerde oldukça keyif verici bir keşfe çıkabilirsiniz. Gezininiz sırasında hayran olacağınız bitki örtüsü ise size eşlik eden diğer detay halini alır.


 

Keşlik Manastırı

Keşlik Manastırı, Ürgüp Keşlik Köyü’nden 2 km uzaklıkta yer alır. Kayalara oyulmuş 2 farklı kiliseden, keşiş hücrelerinden ve kutsal su kaynağından oluşan manastır, her yıl yoğun turist çekmektedir. Şapelleri ve toplantı salonları ile öne çıkan Keşlik Manastırı’nda içi yoğun bir isle kaplı olan Cebrail Kilisesi en çok ziyaretçi çeken yapıdır. Alanda, is etkisiyle aldığı renge bağlı olarak Kara Kilise şeklinde adlandırılan Cebrail Kilisesine, Cebrail freski eşlik eder.


 

Pembe Vadi

Ürgüp gezi rehberi rotalarından Pembe Vadi, gün batımını muhteşem bir renk cümbüşüne eşlik ederek izlemek isteyenlerin uğrak noktalarından biridir. Ürgüp-Avanos arasında yer alan Pembe Vadi, farklı şekillere benzetilebilir peri bacalarına ev sahipliği yapar. Vadi manzarasına bakıldığında peri bacaları canlı figürlere, bir deveye veya kuşa benzer formlara sahiptir.

nevşehir, ürgüp, gezi rehberi, ürgüp gezilecek yerler, nevşehir gezilecek yerler, pembe mavi, keşlik manastırı, üzengi vadisi gomeda, mustafapaşa, ortahisar, Mazı yeraltı şehri, pancarlık vadisi
1 812 Okunma
0 Yorum
Son

Okunamayan kodu yenilemek için resmin üstüne tıklayınız
Henüz yorum yok
Gezmeliyim.com
Kır zincilerini, hayat kısa gezemiyorsan ya da gezmeden önce mutlaka gezmeliyim.com ile gezi hikayeleri, gezilecek yerleri ve gitmek istediğin yer hakkında bilgi sahibi ol.

Kategoriler